slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow

And the winners are... BAEKEN MMXXII & PLUG IN

Ze zijn bekend, de winnaars van de Woensel West Wedstrijd. Uit maar liefst 112 inzendingen en vervolgens 10 nominaties koos de jury uiteindelijk twee architectonische ontwerpen die het beste beantwoorden aan de opdracht: maak een spraakmakend en beeldbepalend ontwerp dat het imago van deze Eindhovense wijk verbetert en Woensel- West neerzet als een plek waar iets bijzonders gebeurt.

De wedstrijd leverde een overvloed aan originele en creatieve ontwerpen op. Een stapeling van hergebruikte caravans. Een groene woonvorm als een Engels ‘greenhouse’. Een ‘one bedroom’ hotel. Atelierruimte met een lichtkrant op de gevel. Woon/werkruimte voor wisselende ‘architects in residence’. Meer en minder praktische concepten, die de afgelopen maand te bewonderen waren in het pand van het Van Abbemuseum/ SKOR in Woensel-West.

De winnaars
Voor de hoek Edisonstraat/Baekelandplein koos de jury unaniem voor BAEKEN MMXII van Bas Termeer uit Eindhoven. “Een bouwwerk waar de buurt trots op kan zijn en dat meteen de omslag in denken, ambities en gebruik van de wijk markeert. (…) Een opkikker voor de buurt die bewoners en gebruikers direct kunnen omarmen.”

Voor de hoek Edisonstraat/1e Franklinstraat – aan het Edisonplein – kwam PLUG IN als beste ontwerp uit de bus. Een inzending van Fusioon.sk architects (Martin Ondrej en Michal Mihalak) uit Sabinov Slowakije. “Het gebouw heeft in zich om per direct een imagoverandering tot stand te brengen. (…) Een spannend beeld dat de panoramische kwaliteiten van de hoeklocatie optimaal benut.”

BAEKEN MMXII 


Blikvanger met een knipoog naar het Baekelandplein. Een gekleurd en sculpturaal object dat bewoond kan worden, met alle karakteristieke elementen van een traditioneel huis in geabstraheerde vorm aanwezig: balkon, uitbouw, erker en schoorsteen. Hieroverheen een stalen structuur, gehuld in een voile van gedecoreerd gaashekwerk. “Een frivool, grappig, functioneel en kant-en-klare cadeautje voor de wijk.”

PLUG IN 

Drie onafhankelijk roterende verdiepingen boven de sokkel. In het midden een wenteltrap en leidingschacht. Een bouwkundige, sociologische en ruimtelijke plug in en daarmee deelnemend aan de opbouw van een gebruikersvriendelijke omgeving. Wat lastig verwoord misschien, maar vooral spectaculair vormgegeven en “als de verdiepingen daadwerkelijk onafhankelijk van elkaar draaien, is dat een attractie op zichzelf,” aldus het juryrapport.

Jurryrapport

Download het jurryraport hier als PDF (16mb)And the nominees are…

Maar liefst 112 inzendingen heeft de Woensel West Wedstrijd opgeleverd.  Inzendingen van gerenommeerde architectenbureaus en jonge ontwerpers tot creatieve amateurs. Het zijn allemaal ontwerpen voor spraakmakende hoekpanden in de Edisonstraat, met een bijzondere vorm én functie.

Expositie Woensel West Wedstrijd

Op 22 maart om 17.00 uur start in de Van Abbe/SKOR dependance aan de Edisonstraat 67 een expositie van de tien genomineerde inzendingen; de 10 beste plannen

Expositie Woensel West Wedstrijd
22 maart tot 22 april @ Edisonstraat 67, Eindhoven
gratis toegang

Openingstijden
Maandag tot/met vrijdag van 14 tot 17 uur
Zaterdag van 11 tot 17 uur
Zondag gesloten

woensel west expo

Persbericht

Download hier het persbericht over de expositie:

Deze pagina delen: Delen via Twitter Delen via Facebook